###
Logga in
Logga in

Paddelpass

Inom ramen för ett europeiskt samarbete har materialet European Paddle Pass (EPP) tagits fram.
Den svenska versionen av EPP kallas Paddelpasset.
Syftet är att erbjuda ett gemensamt, tydligt och metodisk system för bättre kunskaper, ett system som kan användas på alla nivåer och i alla kanotgrenar. Kraven på de olika nivåerna är i stort sett samma i alla länder.

Stockholms Paddlarklubb (SPK) har ett antal av Svenska Kanotförbundet godkända examinatorer för paddelpasset.
Läs mera Paddelpasset på kanotförbundet
Läs brochyren Råd och tips till dig som vill paddla kanot

Paddelpassutbildningar – Grön nivå

Du skall ha god vattenvana samt ha paddlat kajak i minst en säsong innan denna utbildning.

Vi förväntar oss att du deltar på samtliga kurstillfällen, dels för att hinna med samtliga övningar som ingår, dels att hinna med att verkligen öva på dessa, samt slutligen för att visa att du klarar att hantera dig själv, kajaken och paddeln på rätt nivå för att bli certifierad för Paddelpass Grönt.

Kursen innehåller både paddlingsteknik (framåt, bakåt, olika typer av svängar mm) och räddningsövningar. Vi går även igenom säkerhet, allemansrätt och kajakskötsel.

Klubben erbjuder följande kurser under våren

Kan du visa upp ett grönt paddelpass från annan till dagsdato godkänd aktör är du självklart välkommen att bli medlem och få en introduktion till handhavande av våra lånekajaker.


För att se vilka datum som är tillgängliga för utbildning, scrolla ned till almanackan. Utbildningar annonseras på hemsidan.

  • Paddelpasset är den svenska versionen av Euro Paddle Pass som är ett internationellt samarbete mellan Danmark, Storbritannien, Frankrike, Sverige, Irland, Slovenien,Tyskland och Finland. Den internationella hemsidan finner du på: http://www.europaddlepass.com

Stockholms Paddlarklubb har utbildare och examinatorer för Paddelpasset i såväl grön som blå nivå.
Mer information om Paddelpasset finns hos Kanotförbundet

För att få låna klubbens havskajaker så skall kurs i paddelpasset i grön nivå vara genomförd. För paddling i egen kajak eller vid deltagande i klubbaktivitet krävs inte paddelpasset.
För att ta med gäst – gäster (max två) skall klubbmedlem inneha Paddelpasset i minst grön nivå.
Gäst behöver inte ha Paddelpass-utbildning.

Utbildning och ”examination” i klubbens regi kostar 300 kr för medlemmar i SPK.
Utbildning sker endast angivna datum Se kalender här nedan.

Kortfattat går examinationen ut på att visa att man kan handskas med kajaken på land och vatten. Färdighet i kamraträddning samt egen räddning är ett krav. Den kapsejsade skall själv kunna ta sig tillbaks i kajaken på valfritt sätt. Kamraträddning enligt standard.
Titta gärna på kanotförbundets hemsida http://www.kanot.com för att få en uppfattning om vad som krävs.
Detta innebär att man under utbildning och examination kommer att bli blöt. Anpassad klädsel enligt vattentemperatur rekommenderas. Medtag handduk och ombyte OBS!
Självklart är även de som har egna kajaker välkomna att delta i utbildningen.
Paddelpasset kan också tas på en mängd olika ställen. Titta gärna på Svenska Kanotförbundets hemsida under Hem>Paddelpasset>Examinator>Godkända examinatorer.


Kajak Paddling, Kanotskola, Barn och ungdom och alla åldrar , motion, träning, tävling och utflykter